Sveriges to problemer: SD og SD

Valg i Sverige: Av ti partier, tapte ni. Sverigedemokratene(SD) gjorde derimot et godt valg og ble tredje størst. Sverige har nå to store problemer.
14. September 2014

Valg i Sverige: Av ti partier, tapte ni. Sverigedemokratene(SD) gjorde derimot et godt valg og ble tredje størst. Sverige har nå to store problemer.

VALGKOMMENTAR: Partiet har fosset frem pga sin innvandringsskepsis som noen (få) hevder er ren rasisme. I 2001 tok partiet er reellt oppgjør med sine nynazistiske elementer, men også i 2014 har det vært en rekke skandaler med enkeltkandidater fra SD. Velgerne sørget likevel for et brakvalg. Sverige har nå to store problemer:

1. Debatten Sverigedemokratene vil reise

Debattklimaet i Norge og Sverige er ganske forskjellig. Leser du norske kommentarer så er stort sett vår vurdering at det er høyere under taket i Norge og at Sverige må skjerpe seg. Jeg vet ikke om det er helt sant, men når Sverigedemokratene angriper de andre partiene med at vi må våge å debattere virkningene av en liberal innvandringspolitikk, så har de selvsagt rett. Det burde alle partier være interessert i. Sverige har åpenbart utfordringer knyttet til integrering. Det bør være nok å nevne at jøder frarådes å bevege seg i enkelte områder av Malmø.

I stedet for å ta debattene, diskutere løsninger og anerkjenne utfordringene, blir SD behandlet som spedalske. Selv valgvaken i Malmø ble stoppet, da huseier fant ut hvem som var i lokalene. Han stengte av strømmen midt under valgvaken! Hvis ikke de ni partiene som tapte valget, også tar debatten, ja da vil Sverigedemokratene bli langt større neste gang. Problemet er bare:

2. Sverigedemokratene

Når Norge diskuterer innvandring har vi (med unntak av kommentarfeltene) vært spart for rasisme og nynazisme. Det er utvilsomt problematisk med partier i riksdagen som har representanter som slår ned asylsøkere på byen, bruker nynazistiske effekter og som dyrker konspirasjonsteorier.

En innvandringsdebatt med slike aktører og en slik agenda, blir fordomsfull og vil gi næring til miljøer ingen ønsker. Mange har sagt om FrP at de er Norges trygghet for at vi ikke få ekstreme partier på høyresiden. Sverige har aldri hatt noe FrP. Norge har aldri hatt noe SD, i hvert fall ikke i  noen betydelig størrelse.

Det er ikke rart at man ikke vil debattere med Sverigedemokratene. Det er ikke rart at de andre partiene i Sverige er redde for å godta premisser og forslag som kommer fra slike miljø. Men det er en farlig strategi. I dag tapte de alle mot denne vanskelige og slitsomme utfordreren.

Den svenske riksdagen får nå en ny sammsetning. Det blir spennende å følge regjeringsdannelsen. Jeg registrerer at de rødgrønne partiene i Sverige er godt fornøyd med valget, som for dem samlet endte på 43.6 %. Nøyaktig det samme som krisevalget(dårligste noensinne) i 2010.

NB! På valgvaken til Kristdemokratene kom det frieri over bordet til Miljøpartiet. Kanskje skjer det her en bevegelse ingen hadde regnet med? Nå skal ni partier som alle tapte, finne ut hvordan de kan styre uten de som vant.

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone