12 skutt for sin ytringsfrihet

Dagens grusomme hendelser er et angrep på oss alle. Svaret bør være mer satire, flere provoserende meninger og mer ytringsfrihet.
07. Januar 2015

I flere tiår har det franske satiremagasinet Charlie Hebdo skapt debatt og utfordret politiske og religiøse miljøer. Du kan like dem eller ikke, men dagens grusomme hendelser er et angrep på oss alle. Svaret bør være mer satire, flere provoserende meninger og mer ytringsfrihet.

Onsdag 7.januar vil bli husket som den mørkeste dagen i Charlie Hebdos historie. De har hatt tøffe runder før med søksmål, bombeangrep, hacking, trusler om forbud og svært tøff kritikk, men de har stått gjennom stormene. Jeg tror vi er mange som gråter med de pårørende i dag. Dagens blodbad er uansett hvor mye klisjeaktig det høres ut, et angrep på oss alle. Derfor må verken pressen eller andre la seg kneble av terroristenes handlinger. Det er da de får makt. Jeg håper tvert i mot at vi får mer satire og flere stemmer som våger å utfordre. Ære være Fritt Ord og andre som nettopp støtter dette. Også i tankesmien Skaperkraft kommer vi i år til å arbeide mer med ytringsfrihet i miljøer hvor dette kan være begrenset. Alle bør nå gjøre sitt for å forsvare fundamentet for våre demokratier.

For snart ni år siden, i 2006 valgte Charlie Hebdo å trykke de omstridte Muhammed-karikaturene til Kurt Westergaard. Det var en modig handling det står respekt av. Også norske Magazinet(nå fusjonert inn i Avisen Dagen) gjorde dette. Det møtte mye kritikk i Norge den gangen. Den kritikken er ikke mindre pinlig i dag. I 2011 ble redaksjonslokalene til Charlie Hebdo utsatt for et bombeangrep og hjemmesiden skal ha blitt hacket av personer med et muslimsk budskap. Det var dagen etter at hadde magasinet annonsert et nytt nummer med en karikatur av profeten Muhammed.
I dag, 7. januar 2015, er historien aller, aller mørkest. Et blodbad som skal ha kostet minst 12 mennesker livet. Gjerningsmannen skal i følge flere medier også ha tatt ett gissel. Jeg håper 8. januar og de andre dagene av 2015 blir langt lysere. Det bør være dager hvor vi alle bidrar til økt ytringsfrihet, også der det gjør vondt for våre egne følelser. 
Del
Filip Rygg er leder i Stiftelsen Skaperkraft. Han har tidligere vært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. I tillegg til å være leder i Skaperkraft, er Rygg også daglig lederi eiendomsselskapet Cartas, medlem av Kringkastingsrådet til NRK og styreleder i stiftelsen Betanien Bergen. Høsten 2017 kom Rygg med sin første bok, Fremtidens tapere. Twitter: @filiprygg Facebook: /politikk Instagram: @filiprygg E-post: filip@skaperkraft.no
Mer fra samme forfatter

Falske nyheter bør kunne straffes

Forsøk på å manipulere valg synes å bli stadig vanligere. Norge bør følge Frankrikes eksempel og bruke...

Publisert: VG, Filip Rygg
- 16. Januar 2018

God jul fra Superkraft

Les årets julebrev fra Skaperkraft-leder, Filip Rygg.

Publisert: Skaperkraft.no, Filip Rygg
- 22. Desember 2017

Det er ikke nok å huske historien

Det største ubehaget med vår egen mørke historie, er å stille spørsmålene: Kunne det skjedd igjen? Og...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 29. November 2017

Kun følelser som gir beklagelser?

Har vi blitt et land hvor beklagelsene sitter løst hvis noen føler seg såret, mens det å be om tilgivelse...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 22. November 2017

Nå må mennene rydde opp

Etter flere uker med #metoo har en rekke menn blitt avslørt. De tragiske avsløringene må føre til mer...

Publisert: Bergens Avisen, Filip Rygg
- 15. November 2017
Powered by Cornerstone