Europa for ateister

Helge Lurås påstår at all religiøs tro er problematisk, ikke bare religiøs ekstremisme. Argumentasjonen hans er fordomsfull og feilaktig.
28. Januar 2015

Helge Lurås påstår at all religiøs tro er problematisk, ikke bare religiøs ekstremisme. Argumentasjonen hans er fordomsfull og feilaktig. Det finnes mange eksempler på destruktiv religiøsitet – og akkurat nå er det lett å rette fokus mot ytterliggående islamisme. Men empiri alene gir ingen valide argumenter mot religion som fenomen: Det finnes minst like mange eksempler på at tro inspirerer religiøse mennesker til å gjøre godt. Så hva er problemet med all religion? Lurås antyder at "å tro på og be til Allah, og oppriktig mene at Muhammed var hans budbringer" ikke "er kompatibelt med en nasjonal, europeisk identitet". Vil han også utdefinere alle kristne som ber til Gud? Hva er i så fall begrunnelsen hans? Lurås påstår at "den jevne europeer tror ikke lenger på Gud". Han henviser ikke til statistikk, så logikken synes å være at ateister per definisjon er europeere. Mer problematisk er det at argumentasjonen hans fremstår som en støtte til flertallstyranniet. Mener han at det er problematisk å tro på Gud dersom folk flest ikke gjør det? Lurås påstår at de fleste kristne "har skjøvet gud langt ut i verdensrommet, i mange tilfeller utenfor universet selv". Men det er da ingen kristne som har ment at Gud er en del av universet han selv har skapt. Vi støtter gjerne Lurås' kamp mot religiøs ekstremisme. Men han har lite å bidra med som ekspert på «den jevne europeerens» religiøse tro. Les kronikken fra Helge Lurås i Aftenposten her: https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/PPrJ/Kronikk-av-Helge-Luras-Problemet-er-ikke-bare-religios-ekstremisme-Problemet-er-religios-tro-overhodet  

Del


Espen Ottosen er styremedlem i Skaperkraft. Han er ogsåleder for Skaperkrafts fagråd.Han er til daglig informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og daglig leder i Lunde Forlag. Han er en hyppig skribent i Aftenposten og andre medier. Han er forfatter av flere bøker. Han er utdannet teolog ved Menighetsfakultetet.
Silje Kvamme Bjørndal er doktorgradsstipendiat ved Menighetsfakultetet i Oslo, hvor hun holder på med sin PhD-avhandling i systematisk teologi med tematikk kirkens rolle i et sekulært samfunn. Hun er redaktør for boken “Gud er tilbake!” som er utgitt av tankesmien i samarbeid med Frekk Forlag.
Powered by Cornerstone